Wastafel in de badkamer verstopt?


Door haren, zeepresten, tandpasta of restjes scheerschuim, kan het gebeuren dat de afvoer van de wastafel op een gegeven moment verstopt raakt. Dit gaat vaak geleidelijk en een eerste signaal is dan dat het water minder snel wegstroomt richting de afvoer. Het is niet nodig om gelijk een ontstoppingsdienst in te schakelen, want er zijn nog genoeg tips & trucs om eerst zelf te proberen de verstopping te verwijderen.


Maar check voordat u zelf de wastafel gaat ontstoppen eerst of de andere afvoeren in de woning wel goed doorlopen. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan de verstopping van de wastafel veroorzaakt zijn door een blokkade in de hoofdleiding. Ook is het mogelijk dat de oorzaak nog dieper in de riolering zit en bijvoorbeeld is ontstaan door een verzakking, breuk of schade door wortelgroei. Hier kunt u helaas zelf niets aan doen en dan is het verstandig om een professionele ontstoppingsdienst in te schakelen.


Tips om zelf de wastafel te ontstoppen


Er zijn meerdere mogelijkheden om in eerste instantie zelf te proberen om de wastafel te ontstoppen. Ontstopping.nl adviseert u hierbij om nóóit een chemisch ontstoppingsmiddel te gebruiken! Deze bijtende middelen zijn agressief voor de afvoerleidingen, waardoor deze sneller zullen slijten en zelfs de lijmverbindingen van de afvoer kunnen oplossen, met als gevolg een grotere kans op lekkages. Ook zijn deze middelen zeer slecht voor het milieu en kunnen bij aanraking met de blote huid flinke brandwonden veroorzaken. Mocht u dit toch willen proberen, trek dan in ieder geval een paar rubberen handschoenen aan en zorg dat de ruimte goed wordt geventileerd.


Check en reinig de sifon

Onder de wastafel bevindt zich de sifon (zwanenhals). In deze kromming van de afvoer kunnen vuil of eventuele grotere objecten zich ophopen en zo een verstopping veroorzaken, waardoor het water niet meer weg kan stromen. Plaats een emmer onder de sifon, daarna kunt u deze losdraaien en reinigen. Zorg er wel voor dat u de sifon na het reinigen goed terugplaatst om lekkage te voorkomen.


De rubberen ontstopper

Misschien ouderwets, maar een nog altijd functioneel hulpmiddel bij een kleinere verstopping is de rubberen ontstopper. Verwijder de afvoerstop van uit de wastafel en hou het rubberen deel van de ontstopper even onder de warme kraan. Plaats deze vervolgens recht op de verstopte afvoer en creëer met herhalende opwaartse duw- en trekbewegingen een vacuüm in de afvoer. Hierdoor kan de verstopping in beweging komen en met een beetje geluk voelt u de verstopping loskomen. De blokkade kan vervolgens handmatig worden verwijderd of met een ruime hoeveelheid water worden weggespoeld.


Soda & azijn

Giet een kop soda met water door de afvoer, gevolgd door een flinke scheut azijn. De ontkalkende en ontvettende eigenschappen van deze producten geven samen een bruisend effect in de afvoer. Laat dit mengsel geruime tijd intrekken en spoel goed na met een flinke hoeveelheid heet water.


Afwasmiddel of vaatwastablet

Afwasmiddel of een vaatwastablet heeft een ontvettende werking en kan in combinatie met heet water een kleine verstopping week maken.


Ontstoppingsveer

Als laatste redmiddel is er nog de mogelijkheid om de verstopping in de wastafel te verwijderen met behulp van een ontstoppingsveer. Deze flexibele kabel wordt door de afvoer geleid en zal onderweg alle obstakels kapotmaken, waar door de blokkade loskomt en kan worden doorgespoeld. Het gebruik van een ontstoppingsveer is echter niet zonder risico’s. U kunt de verstopping verder de afvoer induwen, waardoor deze hardnekkiger zal worden. Ook bestaat er de kans dat de ontstoppingsveer de afvoer of de wasbak ernstig beschadigd bij verkeerd gebruik, waardoor er een grotere kans op lekkage ontstaat. Advies is dan ook om het ontstoppen van de wastafel met een ontstoppingsveer aan de professionele ontstopper over te laten.


Bovenstaande tips zijn zeker het proberen waard bij een kleine verstopping, maar is de verstopping hardnekkiger of lastig weg te krijgen, schakel dan een professionele ontstoppingsdienst in.

Wastafel laten ontstoppen door een ontstoppingsbedrijf


Is het niet gelukt om de wastafel zelf te ontstoppen? Dit wilt u natuurlijk zo snel mogelijk opgelost hebben, dus maak vandaag nog een afspraak met één van onze ervaren ontstoppers. Voor het maken van een afspraak zijn wij bereikbaar op 085-2505218 of u kunt ons aanvraagformulier invullen, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.


Wat kost het ontstoppen van de wastafel?


Ontstopping.nl hanteert altijd vaste tarieven voor het ontstoppen van de wastafel, deze zijn na te lezen op onze tarievenpagina. Tijdens het maken van de afspraak worden deze tarieven ook telefonisch met u besproken en vervolgens bevestigd via de mail. Zo weet u altijd van tevoren waar u aan toe bent en komt u nooit achteraf voor een nare verrassing te staan.