Afvoer van de wasmachine verstopt


Lekt er water bij de wasmachine of blijft er water in de wasmachine staan? De kans is groot dat de afvoer van de wasmachine verstopt is.


De wasmachine is op de watertoevoer aangesloten om de vuile was van water te voorzien en op de waterafvoer voor het afvoeren van het vuile water. De waterafvoer is een belangrijke afvoer, aangezien de wasmachine automatisch het water loost. Als de waterafvoer verstopt is en het water niet meer weg kan stromen, kan er flinke wateroverlast ontstaan. De ruimte kan blank komen te staan en aanzienlijke schade veroorzaken.


Wij lossen dit graag zo spoedig mogelijk voor u op, zodat de wasmachine weer gebruikt kan worden en vervolgschade wordt voorkomen. Bel Ontstopping.nl voor een afspraak op 085-2505218!


Oorzaken van een verstopping


Een verstopte afvoer van de wasmachine kan ontstaan door zeep- en vuilresten, zand en modder van sportkleding, maar ook door voorwerpen die per ongeluk in de broekzakken zijn achtergebleven. Ook de pluis- en stofdeeltjes van de was worden onvermijdelijk met het afvalwater mee gespoeld. Het pluizenfilter van de wasmachine kan niet alle deeltjes tegenhouden en na verloop van tijd kunnen deze gaan ophopen en een verstopping of schade aan de wasmachine veroorzaken.


De belangrijkste tip om verstoppingen te voorkomen is om regelmatig een was te draaien op de hoogste temperatuur. Tegenwoordig wordt steeds vaker op lage temperaturen gewassen, waardoor vetresten niet voldoende kunnen oplossen en gaan ophopen. Ook het gebruik van wasmiddel-pods vergroot de kans op verstoppingen. De plastic, oplosbare hoesjes lossen op lage temperaturen of korte wasprogramma’s niet volledig op en kunnen na verloop van tijd de afvoer verstoppen.


Het is ook belangrijk om na elk wasprogramma het pluizenfilter goed te reinigen om ophoping van stof- en vuildeeltjes te voorkomen.


Lekkage door een verstopte afvoer


De afvoerslang van de wasmachine bevindt zich aan de buitenkant van de wasmachine en is in verhouding een dunne slang, maar voldoende om water door te spoelen. Deze afvoerslang hangt in de afvoerpijp, die verticaal met de afvoer in de muur of de vloer is verbonden. De afvoer van de wasmachine komt meestal samen met een andere (hoofd)afvoer, zoals de afvoer van de douche. De bovenzijde van de afvoerpijp bij de wasmachine is open, dus water dat niet meer weg kan stromen door de verstopping, zal hier over de afvoerpijp stromen. Doordat de afvoer een open leiding is, zal een verstopping bij de wasmachine eerder wateroverlast geven dan bij een gesloten leiding, zoals bijvoorbeeld een gootsteen.


Wat kost het ontstoppen van de afvoer?


Ontstopping.nl hanteert geen “meterprijzen”, maar altijd een vast tarief voor het ontstoppen van de afvoer. Deze kunt u nalezen op de tarievenpagina, zo weet u precies waar u aan toe bent!