Sanibroyeur verstopt?


Een sanibroyeur vermaalt na het doorspoelen de ontlasting en het toiletpapier, zodat deze door de smalle afvoerbuis kan worden afgevoerd richting het hoofdriool. Door het plaatsen van een sanibroyeur kan overal in huis een toilet worden geplaatst, zonder ingrijpende verbouwingen of sloopwerk.


Ondanks dat de sanibroyeur alles wat wordt doorgespoeld grondig verpulverd, kan een sanibroyeur (net als een normaal toilet) verstopt raken.


De signalen van een verstopping van de sanibroyeur zijn:


  • • Het water spoelt niet meer weg

• Het water komt bij het doorspoelen omhoog

• Geen geluid meer van pomp of vermaler


Oorzaken van een verstopte sanibroyeur


Net als bij een normaal toilet is het doorspoelen van producten die niet in het toilet thuishoren de grootste oorzaak van een verstopping. De grootste boosdoeners zijn vochtige doekjes, maandverband en tampons.


Maar ook kan de sanibroyeur verstopt raken door grotere objecten die per ongeluk in het toilet terecht zijn gekomen, denk hierbij aan een toiletblok of een toiletrol.


Zelf ontstoppen of de vakman inschakelen


Heeft u nooit eerder werkzaamheden aan de sanibroyeur uitgevoerd en weet u niet zeker wat te doen? Dan is er eigenlijk maar één advies: schakel een professionele ontstopper in! Let er dan wel op dat u een sanibroyeur-specialist inschakelt, want niet alle ontstoppers werken aan een sanibroyeur.


Het ontstoppen van een sanibroyeur brengt risico’s met zich mee. Een sanibroyeur bevat scherpe onderdelen om te vermalen en heeft ingebouwde elektronica. U kunt zichzelf lelijk verwonden als u niet 100% zeker bent wat u doet. Ook staat een verstopte sanibroyeur vaak vol met rioolwater en dat kan in combinatie met de elektronica gevaarlijke situaties veroorzaken.


Mocht u toch zelf willen proberen om de sanibroyeur te ontstoppen, dan zijn er de volgende mogelijkheden;


Verwijder altijd als eerste de stekker van de sanibroyeur uit het stopcontact! Het komt helaas nog regelmatig voor dat de sanibroyeur niet meer werkt of is vastgelopen en het toestel dan toch aan de stroom blijft staan. Dit vergroot de kans dat de print doorbrandt en de kosten om de print te vervangen zijn redelijk hoog.


Grotere objecten die in de sanibroyeur terecht zijn gekomen, kunt u misschien handmatig verwijderen. Trek om hygiënische redenen wel een paar rubberen handschoenen aan, want de sanibroyeur staat waarschijnlijk vol met rioolwater.


U kunt proberen de blokkade met de “ouderwetse” plopper te verwijderen. Deze wordt over de afvoer van de sanibroyeur geplaatst en trekt met duw- en trekbewegingen een vacuüm in de afvoer. Een verstopping kan hierdoor loskomen en worden verwijderd of doorgespoeld.


Een combinatie van baking-soda en azijn geeft een bruisende reactie in de afvoer. De combinatie van ontvetten en ontkalken kan een verstopping verkleinen, waardoor deze los kan komen. Laat het mengsel geruime tijd intrekken en spoel goed na met warm water.


Krijgt u het niet voor elkaar om de verstopping zelf op te lossen, schakel dan een professioneel ontstoppingsbedrijf in om de klus voor u te klaren.


Afspraak met een professionele ontstopper


De ontstopper zal als eerste onderzoeken wat de sanibroyeur blokkeert en heeft verschillende soorten professionele apparatuur om de verstopping te kunnen verwijderen. Mocht dit niet lukken, dan zal de ontstopper de sanibroyeur moeten demonteren om de blokkade te verwijderen. Na het verwijderen van de verstopping, wordt de sanibroyeur gereinigd en functioneel en werkend achtergelaten.


Voorkom een verstopte sanibroyeur


Een verstopt toilet is hinderlijk, zeker als dat stankklachten of lekkage als gevolg heeft. Maar om verstopping in de toekomst te voorkomen, kunt u;


  • • Werp geen tampons, maandverband of vochtige doekjes in het toilet. Alleen toiletpapier mag in de sanibroyeur en dan niet in      overmatige hoeveelheden.


• Ontkalk het toilet regelmatig, zeker als u in een regio woont met een hoog kalkgehalte in het water. Een waterontharder              plaatsen in de woning is natuurlijk een nog betere optie.


• Gebruik geen agressieve, chemische middelen om het toilet te reinigen of te ontstoppen.


• Gebruik nooit een trekveer bij een verstopping, dit kan de onderdelen flink beschadigen.


Hoe maak ik een afspraak en wat zijn de tarieven?


Om een afspraak te maken met de ontstopper kunt u het contactformulier invullen of bellen naar 085-2505218, dan zorgen wij ervoor dat u zo snel mogelijk geholpen wordt. Ontstopping.nl hanteert voor het ontstoppen van de sanibroyeur altijd een vast tarief, deze zijn te vinden op onze tarievenpagina.