Rookdetectie


De ontstoppingsdienst heeft meerdere inspectiemethodes beschikbaar om de huidige staat van de riolering te controleren of verstoppingen en scheurtjes in de rioleringsbuizen vast te kunnen stellen. Onderzoek met behulp van rookdetectie is een veilige, milieuvriendelijke en effectieve methode om vooral de kleine scheurtjes of de oorzaak van een rioollucht te traceren.


Rookdetectie of camera-inspectie


Camera-inspectie

Een camera-inspectie wordt doorgaans als eerste ingezet bij verstoppingen of schade aan de rioleringsbuizen. Deze methode is zeer geschikt om verzakkingen, verstoppingen of schade door boomwortels te bekijken, maar zal over het algemeen kleine scheurtjes of beschadigingen in de rioolleidingen niet traceren. Wanneer er twijfel is welk onderzoek het meest geschikt is om de staat van de riolering te controleren, dan zal er in eerste instantie wel voor een camera-inspectie worden gekozen. Het is namelijk niet mogelijk om een camera-inspectie uit te voeren na een onderzoek met rookdetectie. Door de aanwezige, dikke rook in de afvoerleidingen is het daarna onmogelijk voor de rioolcamera om heldere beelden door te geven


Rookdetectie

Kleine scheurtjes in de rioleringsbuizen zijn vaak moeilijk op te sporen en worden met een camera-inspectie vaak niet getraceerd. Dan is een onderzoek met rookdetectie een zeer effectieve methode om de kleinste lekkages en scheurtjes op te sporen. Vooral bij stankklachten van het riool, is rookdetectie vaak de meest effectieve methode om de oorzaak te kunnen achterhalen.


Rookdetectie: zo werkt het


De rioolexpert stelt meestal ter plaatse vast of een onderzoek met rookdetectie de beste oplossing is om de lekkage of de oorzaak van de rioollucht te achterhalen. Om een rookdetectie uit te kunnen voeren is het belangrijk dat de buitenzijde van de rioleringsbuizen goed zichtbaar is om de rook te kunnen waarnemen en de ingang van de leiding goed bereikbaar is voor het aansluiten van de rookgenerator. Als de rioolexpert de rookdetectie kan uitvoeren, dan worden eerst de uitgangen van riolering afgesloten en vervolgens de slang van de rookmachine een aantal meter diep in de riolering geplaatst. Een krachtige ventilator blaast vervolgens dikke rook in de leiding, zodat deze door de hele rioolleiding wordt verspreid. Deze rook is op waterbasis, vrij van chemicaliƫn en niet schadelijk voor de gezondheid en het milieu. Binnen korte tijd kan de rioolexpert vaststellen of er rook zichtbaar is aan de buitenzijde van de afvoerleidingen en zo de exacte locatie van aanwezige breuken of scheuren vaststellen. Na uitvoering van de werkzaamheden zal er een rapportage worden opgesteld en worden eventuele herstelmogelijkheden met u besproken.


De voordelen van rookdetectie


Het grootste voordeel van een rookdetectie is dat de kleinste scheurtjes of breuken in de riolering inzichtelijk worden, zonder onnodig hak- en breekwerk. Na het lokaliseren van het mankement, kunnen de herstelwerkzaamheden heel gericht worden uitgevoerd en dit scheelt tijd en dus geld.


Afspraak maken voor rookdetectie?


Kunnen wij u helpen om een afspraak in te plannen met een rioolexpert om een rookdetectie uit te voeren? U kunt ons bereiken op telefoonnummer 085-2505218 of ons contactformulier invullen en dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.


Wat zijn de kosten voor een rookdetectie?


Onstopping.nl hanteert altijd een vaste prijs voor een rookdetectie van de riolering of afvoerbuizen. De tarieven kunt u nalezen op onze tarievenpagina, maar worden ook altijd telefonisch met u besproken tijdens het maken van de afspraak. Ook krijgt u altijd een afspraakbevestiging via de mail toegestuurd, zodat u altijd weet waar u aan toe bent en nooit voor verrassingen komt te staan.