Verstopt riool

Een verstopping van het toilet, douche of keukenafvoer is altijd zeer hinderlijk en kan een huishouden behoorlijk ontregelen. Dit wilt u natuurlijk zo snel mogelijk verholpen hebben, dus maak vandaag nog een afspraak met één van onze ervaren ontstoppers! Dit kan via ons contactformulier of neem telefonisch contact met ons op via 085-8770419.

Oorzaken van een verstopt riool

Een verstopt riool kan meerdere oorzaken hebben, maar meest voorkomend is toch wel een ophoping van vet- en vuilresten. Vooral in de keuken worden veel vet- en etensresten door de afvoer van de gootsteen gespoeld. Na verloop van tijd kan dit gaan ophopen in het riool en een verstopping veroorzaken. Bij een verstopping in de douche is de combinatie van haar en zeepresten meestal de boosdoener. Zeep en shampoo hebben de eigenschap om niet zo snel weg te spoelen als het water en zeker in combinatie met haren kan dit zo een verstopping veroorzaken. Ook door de afvoer van het toilet worden regelmatig producten gespoeld die eigenlijk niet in het riool thuishoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan natte doekjes, maandverband en make-updoekjes, maar ook een overdaad aan wc-papier kan een verstopping veroorzaken. 

Verstopping door beschadiging riool

De oorzaak van een verstopt riool ligt niet altijd bij het doorspoelen van vuiligheid door de gootsteen of toilet. Ook externe factoren kunnen schade aan het riool veroorzaken en daarmee dus ook de verstopping. Als er bomen staan op de plek waar het riool onder de grond loopt, dan is er altijd een kans dat op een gegeven moment de wortels het riool raken. Boomwortels kunnen zelfs dwars door de rioleringsbuizen heen groeien. Ook eventuele werkzaamheden in de straat of aan het rioolnetwerk kunnen het riool beschadigen. Of het riool is foutief aangelegd door het gebruik van verkeerde diameters rioolbuis of te veel haakse bochten.
Camera-inspectie van het riool

In sommige gevallen is alleen het ontstoppen van het riool niet voldoende om het probleem op te lossen. Vooral als de verstopping is ontstaan door schade aan de rioleringsbuizen, dan is dat belangrijk om te weten en te herstellen. Het is uiteraard geen optie om de straat open te graven om te zien waar de schade aan de rioleringsbuis zich bevindt. Een camera-inspectie van het riool is dan de oplossing! Een camera wordt op afstand in de rioleringsbuizen gebracht en kan op afstand worden bediend. Tijdens de inspectie kan de medewerker van het ontstoppingsbedrijf op een beeldscherm volgen waar de camera is en daarmee de exacte locatie traceren en het soort schade of verstopping. Zodra de exacte locatie bekend is, kunnen - zonder onnodig graafwerk- de herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd.