Afvoer bad verstopt


Een eerste si​​​​​​​gnaal van een beginnende verstopping is dat het water na het gebruik van het bad langzamer wegloopt of er een vieze geur uit het afvoerputje komt. Ook kan het zo zijn dat u ineens wat borrelende geluiden hoort uit de afvoer, die er voorheen niet waren. Wordt een beginnende verstopping niet bijtijds opgelost, dan zullen de haar- en zeepresten de verstopping blijven verergeren en het afvoerputje uiteindelijk geheel verstoppen.


Wij geven u graag enkele “oma-weet-raad”- tips om te proberen een kleine, beginnende verstopping in eerste instantie zelf op te lossen. Blijkt de verstopping hardnekkiger en dieper te zitten en krijgt u het zelf niet voor elkaar, dan is het verstandig om een professionele ontstopper in te schakelen!


Een professionele ontstoppingsdienst heeft ruime ervaring en de professionele apparatuur en gereedschap om het afvoerputje van het bad vakkundig te ontstoppen.


Voor het maken van een afspraak met de ontstoppingsdienst, kunt u ons contactformulier invullen of bellen naar 085-2505218.


Tips om zelf de afvoer van het bad te ontstoppen


Is de badkuip verstopt? Als de oorzaak redelijk aan de oppervlakte zit, dan is het in veel gevallen prima zelf op te lossen.


Afvoerputje reinigen

Schroef het afvoerputje los en verwijder de haar- en zeepresten. Zit de verstopping iets dieper dan waar u met de hand bij kan, dan kunt u proberen de verstopping te verwijderen met een ijzerdraadje of een haak. Als de “prop” is verwijderd en dit de oorzaak van de blokkade was, dan zal het water weer zonder problemen doorlopen.


De ouderwetse “plopper”

Een kleine, beginnende verstopping kan soms worden opgelost met behulp van de plopper. Vul de badkuip met een laagje water en plaats de plopper recht op het afvoerputje. Met duw- en trekbewegingen zuigt de plopper een vacuüm in het afvoerputje, waardoor de verstopping los kan schieten.


Ontstoppen met huishoudelijke middeltjes

Vul het bad met een laagje heet water en voeg hier een ruime hoeveelheid baking-soda en azijn aan toe. De combinatie van de ontvettende soda en de ontkalkende azijn geeft een bruisend effect in het afvoerputje. Laat deze combinatie geruime tijd intrekken en spoel na met warm water. De kans is groot dat de verstopping is losgeweekt en kan worden weggespoeld.


Afvoerputje ontstoppen met een trekveer

Mochten bovenstaande tips niet hebben geholpen, dan is er ook nog de mogelijkheid om de afvoer te ontstoppen met een trekveer. Dit is een flexibele, stalen kabel die met een draaiende beweging door de afvoer van het bad wordt geleid. Onderweg zal de kabel alle obstakels vermorzelen, waardoor de blokkade kan worden weggespoeld en het bad weer kan doorlopen.


Advies; Het gebruik van een trekveer in de afvoer brengt de nodige risico’s met zich mee. De verstopping kan verder de afvoer worden ingeduwd en het probleem verergeren en bij verkeerd gebruik kan de afvoer worden beschadigd. Ons advies is om het ontstoppen met behulp van een trekveer aan de professional over te laten.


Gebruik géén chemische ontstoppingsmiddelen!


Hoewel het verleidelijk is om toch te proberen en het in sommige gevallen ongetwijfeld zal werken, gebruik géén chemische ontstoppingsmiddelen! Deze ontstoppingsmiddelen zijn zeer agressief en doen vaak meer kwaad dan goed. Leidingen zullen sneller slijten door deze bijtende middelen en lijmverbindingen in de afvoer kunnen oplossen met ernstige lekkage als gevolg.


Buiten schadelijk voor de afvoer, zijn chemische ontstoppingsmiddelen ook zeer slecht voor het milieu. Daarnaast kunnen deze bijtende, chemische ontstoppers bij gebruik brandwonden veroorzaken bij direct contact met de huid.

Genoeg redenen om deze chemische ontstoppingsmiddelen in de schappen van de bouwmarkt of supermarkt te laten staan.


Wat kost het ontstoppen van het doucheputje?


Ontstopping.nl hanteert altijd een vast tarief voor de ontstopping van de afvoer van het bad. De tarieven kunt u terugvinden op onze tarievenpagina. Geen verrassingen achteraf, u weet altijd precies waar u aan toe bent.